El, vatten, värme och ventilation

El

El och belysning i din bostad installeras av en behörig elektriker. Eluttagen är placerade enligt ritningen som gäller för din bostad.

Fastigheten har en elcentral med huvudsäkringar för hela fastigheten. Din lägenhet har ett elcentralskåp där all el kommer in i lägenheten och här finns även automatsäkringar och en jordfelsbrytare för hela lägenheten. I el/dator skåpet i garderoben i hallen finns även en display som visar elförbrukning för lägenheten.

I Brf Lunds Södra 3 finns ett kollektivt abonnemang för el. I huset har mätare installerats till varje lägenhet för att mäta elförbrukningen. Det avlästa mätvärdet blir underlag för utdebitering av varje lägenhets elförbrukning och kostnad. El debiteras med 3 månaders fördröjning. Vid frågor kring debiteringen kontakta föreningens ekonomiska förvaltare JM@home via Kundservice; 020-731731, kundservice@jm.se

Belysningsarmaturer till badrum och klädkammare ingår i din bostad. I övriga rum finns uttag där du själv får sätta upp belysning. Om du har spotlights under skåp, tänk på att inte sätta in en lampa med högre effekt än 10 W eftersom den då blir för varm och brandrisk uppstår. Det finns flera typer av spotlights som har olika lampor och de byts på olika sätt. När det är dags att byta lampa till spotlight någonstans i bostaden, kontakta leverantören av spotlights för instruktioner om du känner dig osäker.

Mer information och anvisningar finns i skötselinformationen som du hittar här under avsnitt ”Elektricitet och jordfelsbrytare”.

Värme och vatten

Bostaden är utrustad med moderna värme- och vattensystem. Dessa är i sig energisnåla och miljöanpassade, men du själv kan också påverka både energiförbrukning och kostnader genom de val du gör. Instruktioner för komponenter i värme- och vattensystemet som radiatorer, termostater och badrumsporslin finns i skötselinformationen som finns här.

Uppvärmning

Huset har en central frånluftsvärmepump. Frånluften från lägenheterna passerar genom en värmeväxlare som är ansluten till en värmepump. I systemet tas alltså husets varma frånluft tillvara och används för att värma vatten till radiatorkretsen och tappvarmvatten. Härifrån leds uppvärmt vatten ut till respektive lägenhet och husets radiatorkrets.

När den återvunna värmen inte räcker till kompletteras systemet med fjärrvärme.

Temperaturen på vattnet som leds fram till radiatorerna beror på temperaturen utomhus och systemet är inställt på att ge en temperatur på cirka 21° C.

Komfortelgolvvärme i våtrum

Komfortelgolvvärme är ett inredningsval och ingår ej som original i lägenheterna.

Komfortelgolvvärmen är avsedd för att klinkergolvet inte ska upplevas kallt men är inte avsett som en värmekälla. Bostadens uppvärmningsbehov tillgodoses via radiatorer.
Mer information om komfortelgolvvärmen finns i ”Skötselanvisningen” som du hittar här.

Individuell varmvattenmätning

Huset har mätare installerade till varje lägenhet för att mäta varmvattenförbrukningen. Det avlästa mätvärdet blir underlag för utdebitering av varje lägenhets varmvattenförbrukning och kostnad. 

I badrummet finns vita plattor på väggen som man försiktigt kan lossa med en skruvmejsel och bakom döljer sig rör och en vattenmätare. Det finns 2 plattor men det är bara bakom den ena (varmvatten) det finns en vattenmätare.

Det är också i dessa skåp i badrummet (ett för varmvatten och ett för kallvatten) ni stänger för vattnet i er lägenhet om det skulle bli en vattenläcka.

Vid frågor kring debiteringen kontakta föreningens ekonomiska förvaltare JM@home via Kundservice; 020-731731, kundservice@jm.se

Misstänker ni däremot fel på mätaren så kontaktar ni Minol direkt på tfn 040-411 999.

Ventilation

Ventilationssystemet är ett mekaniskt frånluftsystem med värmeåtervinning, ett så kallat FX-system. En frånluftsfläkt suger ut luften från bostaden via frånluftsdon i badrum, wc och kök. Frisk ersättningsluft tas in via tilluftsdon i yttervägg bakom radiatorerna i sovrum och vardagsrum. Från tilluftsdonet går en ljuddämpad kanal genom ytterväggen till ett fasadgaller på husets utsida. Fasadgallret kan vara synligt eller dolt under fönsterbläcket. Radiatorerna förvärmer den kalla uteluften när lägenheten har värmebehov.

Den varma frånluften tas till vara i en värmeväxlare som tillsammans med en centralt placerad värmepump återvinner frånluftens värme och använder den till uppvärmning av tappvarmvatten och vatten till radiatorkretsen.

Samtliga don är injusterade för att erhålla rätt luftmängder. Det är viktigt att inte ändra inställningen på frånluftsdonen, då det kan ge ökade uppvärmningskostnader, ljud- och dragproblem samt i värsta fall fuktskador i våtutrymmen.

Mer information om ventilationssystemet och filterbyte finns i Skötselanvisningen som du hittar här .